Idag gjorde jag en citronkaka. Den va lätt och göra och smeten smakade gott :) kakan var oxå god, för den som är orolig att den blir sur eller för syrlig behöver inte vara orolig, den blev perfekt i smaken och inte alls för sur, men söt än sur tror jag. jag hade dubbla lager av glasyr så att kakan blev riktigt vit.



150g smör
3st ägg
2dl socker
0,5dl mjölk
Citroinsaft av 1 citron
Skal från en citron
2tsk bakpulver
3dl vetemjöl

Glasyr
1,5dl florsocker
2msk citron

- Smörj och bröa en form.
- Smält smöret och låt det svalna något.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda ner grädde, smör, citronsaft och skal.
- Blanda bakpulver och mjöl och rör ner.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter på 175 grader.
- Prova med en sticka att kakan är färdig. Låt kallna.
- Blanda florsocker och citronsaft till en smidig glasyr.
- Bred glasyren över kakan och strö över strimlat skal
Idag blev det att baka lite bröd. De blev ett ljust matbröd med morötter och linfrön.



Deg
50g jäst
50g smör eller margarin
5dl vatten, mjölk eller filmjölk
1-2 tsk salt
1-3 tsk brödkryddor
10dl vetemjöl
4dl grahamsmjöl
2-3 rivna morötter
1/2-1dl linfrön

- Smula sönder jästen i en bunke.
- Smält matfettet i en kastrull och tillsätt vätskan. Låt blandningen bli fingervarm (37 grader).
- Häll den fingervarma vätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
- Tillsätt salt, morötter, linförn och brödkryddorna. Tillsätt även 12dl av mjölet.
- Arbeta degen kraftift i bunken. Sätt sedan till så mycket av det restrerande mjölet som behövs.
- Låt degen jäsa under en bakduk i 30-40 minuter.
- Efter att degen jäst knåda degen smidigt på ett mjölat bakbord.
- Dela degeb i två delar och baka ut till två knubbiga limpor. Lägg dom på en plåt med bakplåtspappar.
- Låt jäsa yterligare 30-40 minuter.
- Grädda längst ner i ugnen på 250 grader i ca. 20 minuter.