Idag blev det att baka lite bröd. De blev ett ljust matbröd med morötter och linfrön.



Deg
50g jäst
50g smör eller margarin
5dl vatten, mjölk eller filmjölk
1-2 tsk salt
1-3 tsk brödkryddor
10dl vetemjöl
4dl grahamsmjöl
2-3 rivna morötter
1/2-1dl linfrön

- Smula sönder jästen i en bunke.
- Smält matfettet i en kastrull och tillsätt vätskan. Låt blandningen bli fingervarm (37 grader).
- Häll den fingervarma vätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
- Tillsätt salt, morötter, linförn och brödkryddorna. Tillsätt även 12dl av mjölet.
- Arbeta degen kraftift i bunken. Sätt sedan till så mycket av det restrerande mjölet som behövs.
- Låt degen jäsa under en bakduk i 30-40 minuter.
- Efter att degen jäst knåda degen smidigt på ett mjölat bakbord.
- Dela degeb i två delar och baka ut till två knubbiga limpor. Lägg dom på en plåt med bakplåtspappar.
- Låt jäsa yterligare 30-40 minuter.
- Grädda längst ner i ugnen på 250 grader i ca. 20 minuter.

Kommentera

Publiceras ej