Gårdagens middag blev massa olika friterade grejer, kyckling, scampi och bläckfisk ringar. Det gick bra men oljan skvätte mycket men det gick bra ändå. Både Jesper och jag tyckte det blev jättegott :)



Frityrsmet
2 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
2,3 dl vatten
0,5 tsk salt
2 msk olja

Scampi
Bläckfiskringar
Kyckling filé

- Sikta ner mjölet och bakpulvret i en bunke.
- Vispa i vattnet,lite i taget. Der ska bli en slät smet.
- Låt svälla i minst 30 minuter.
- Gör i ordning scampin, kycklingen och bläckfisken.
- Rör ner saltet och oljan när det är dags att fritera.
- Se till att det du ska fritera är torrt, innan du vänder dem i smeten.
- Fritera till fin färg i 190 gradig olja.

Idag bakades det chokladmousetårta med vaniljkräm. Den blev jättegod och var inte så svår att göra egentligen.



Mouse
150g mörk choklad
3st ägg
1dl grädde
1msk socker
1st anslag (tårtbottnar)

- Smällt chokladen över ett vattenbad.
- Sära äggen i gulor och vitor.
- Blanda den smälta chokladen med gulorna.
- Vispa vitan med sockret till hårt skum.
- Vispa grädden, ej hårt.
- Blanda ner grädden och vitorna i chokladäggsmeten.

Vaniljkräm
1/2 liter mjölk
1/2st vaniljstång
120g äggula
125g strösocker
40g maizena
25g smör

- Dela vaniljstången på mitten och gröp ur den, lägg det urgröpta och stången i mjölken. Koka upp.
- Vispa äggulan, socker och maizena luftigt för hand.
- Häll den uppkokta vaniljmjölken över äggvispet. Rör om och häll sendan tillbaka i kastrullen.
- Sjud upp under kraftig vispning och låt sjuda under ca. 2 minuter. OBS! Vispa hela tiden.
- Ha i smöret i bitar.
- Häll över den färdiga krämen i en bunke/skål. Låt den kylas i kylskåp.

Anslag
375g ägg
225g socker
225g mjöl
8g bakpulver

- Vispa ägg och socker luftigt.
- Vänd ner mjöl och bakpulver.
- Grädda i ugn på 180 grader i ca. 35 minuter.
- Låt svalna, skär sedan tunt.

Tag anslgsbotten och lägg rikligt med mouse på. Tag sedan ett till anslag och lägg massor med vaniljkräm på. Ta det tredje och sista anslget och lägg restrerande mouse både på och på sidorna. Garnera med valfri riven choklad eller/och frukt. 
Ställ i kyl.

Idag blev det att göra en kladdkaka :) väldigt lätt att göra och den blir supergod. Både min syster och mamma tyckte om den.



2 ägg
3dl socker
1 1/2tsk vaniljsocker
4msk kakako
1 1/2dl mjöl
100g smör

- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda alla ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret.
- Blanda till en jämn smet och häll i en bakform.
- Grädda i 150 grader i 35-45 minuter, beroende på hur tjock kakan är.
- Låt kakan svalna innan du tar ut den ur bakfomen.