Pajskal
200g rumstempurerat smör
1st ägg
100g socker
300g mjöl

- Blanda alla ingredienser med vinge.
- Tryck ut degen på formen. Gaffla.
- Grädda i 180 grader i 10 min.
- Skala äpplerna, dela dom i lagon stora bitar.
- Lägg i en påse med kanel och socker.
- När pajsakel har gräddas klart tag ur och fyll med äpplerna.

Vill man, som jag, ha deg ovanpå pajen gör såhär:
100g rumsvarmt smör
1st ägg
50g socker
150g mjöl

- Blanda samtliga ingredienser, kyl.
- Knåda degen och kavla ut, skär långa remsor och lägg på.
- Grädda i 180 grader i 15-20 minuter.
Gott och enkelt jello recept till 30 shots.



8msk Vatten 
13st Gelatinblad
2dl Drinkmix (valfri - jag använder Saturnus Grenadin)
10st Geléhallon
6dl Vodka
2-4msk Socker
Shotglas av plast.

- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Koka upp vattnet.
- Tag av det kokande vattnet från platan, lägg i gelatinbladen och rör om hela tiden.
- Skär gelehallonen i små bitar, lägg sedan i geléhallonen i vattnet. 
- Häll i drinkmixen och vodkan.
- Toppa med sockret och rör om hela tiden tills det smält.
- Ta en bricka eller tallrik och lägg shotglasen på, häll sedan över smeten i glasen.
- Lägg in i kylen. Vänta minst två timmar innan förbrukning.

Den 31 maj fyllde jag år och jag bestämmde mig för att göra en tårta till mig :)



Anslag
375g ägg
225g socker
225g mjöl
8g bakpulver

- Vispa ägg och socker luftigt.
- Vänd ner mjöl och bakpulver.
- Grädda i ugn på 180 grader i ca. 35 minuter.
- Låt svalna.

Vaniljkräm
1/2 liter mjölk
1/2st vaniljstång
120g äggula
125g strösocker
40g maizena
25g smör

- Dela vaniljstången på mitten och gröp ur den, lägg det urgröpta och stången i mjölken. Koka upp.
- Vispa äggulan, socker och maizena luftigt för hand.
- Häll den uppkokta vaniljmjölken över äggvispet. Rör om och häll sendan tillbaka i kastrullen.
- Sjud upp under kraftig vispning och låt sjuda under ca. 2 minuter. OBS! Vispa hela tiden.
- Ha i smöret i bitar.
- Häll över den färdiga krämen i en bunke/skål. Låt den kylas i kylskåp.

Första lagret:
Vaniljkräm blandat med smält mörk choklad.

Andra lagret:
Grädde blandat med smält mörk choklad.
Lägg sedan färska eller frysta hallon på, sen lite chokladgrädde över.

Tredje lagret:
Vit grädde runtom och över tårtan. Kavla ut marsipan och ha över tårtan.
Dekorera valfritt med pekeringsgelé och/eller choklad.