Hallonmousse på kladdkaksbotten <3



Botten:
2 ägg
3dl socker
1 1/2tsk vaniljsocker
4msk kakako
1 1/2dl mjöl
100g smör

- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda alla ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret.
- Blanda till en jämn smet och häll i en bakform.
- Grädda i 150 grader i 35-45 minuter, beroende på hur tjock kakan är.
- Låt kakan svalna innan du tar ut den ur bakfomen.

Moussen:
5 gelatinblad
400g färska eller frysta hallon
2msk citronsaft
3dl florsocker
2 äggvitor
2dl vispgrädde
 
- Blötlägg gelatinbladen och smält dem på svag värme.
- Mixa hallonen.
- Vispa ihop hallonpuré, citronsaft och florsocker och rör ned de smälta gelatinbladen under vispning.
- Vispa grädden tjock.
- Vispa äggvitorna hårt.
- Vänd ned alltsammans i hallonpurén. Häll smeten i formen och låt stå kallt ett par timmar i kylen.


Jahopp då var det dags för semlor!





75g smör
2,5dl mjölk
25g jäst
1,5krm salt
0,5dl socker
7,5dl vetemjöl
1tsk malen kademumma
1dl ägg

300g mandelmassa
1dl mjölk
3dl grädde

- Smält smöret i en kastrull. 
- Häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader). 
- Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. 
-  Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen).
- Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter. 
- Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand. 
- Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.
- Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet. 
- Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.



Den här pajen är en cheesecake-liknande efterrätt som ser ut och smakar lyxigt, men är enkel att fixa. Pajen var supergod och smakade underbart.



12st digestivekex
75g smör
3st gelatinbland
3dl vispgrädde
1dl socker
250g frysta hallon
200g philadelphiaost
Färska hallon till garnering

- Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.
- Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
- Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.
- Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden.
- Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
- Mosa hallonen i en skål med gaffel.
- Rör ner philadelphiaosten och hallonen i grädden. Vispa med elvisp till en slät kräm och häll den i pajformen.
- Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.