Jahopp då var det dags för semlor!





75g smör
2,5dl mjölk
25g jäst
1,5krm salt
0,5dl socker
7,5dl vetemjöl
1tsk malen kademumma
1dl ägg

300g mandelmassa
1dl mjölk
3dl grädde

- Smält smöret i en kastrull. 
- Häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader). 
- Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. 
-  Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen).
- Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter. 
- Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand. 
- Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.
- Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet. 
- Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.



Kommentera

Publiceras ej