Godaste bullarna i stan! Mjuka, saftiga och härligt kladdiga :)

1msk svarta kardemummakärnor
3dl mjölk 
50g färsk jäst
1.5dl strösocker
0.5tsk salt
150g mjukt smör
1st ägg
12dl vetemjöl special

- Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
-
Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
-
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
-
Sätt ugnen på 225 grader.
-
Kavla ut degen och smta ut kolasåsen på. Rulla ihop och skär i önskad storlek och lägg i bullformar.
- Lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.

-
Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.


Kolasås

Gör gärna såsen först så att den hinner bli lite seg och lätt att arbeta med.

2dl ljus sirap
2dl vispgrädde
2dl socker
2msk vaniljasocker

- Koka upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
- Låt sedan sjuda i 5 minuter.
- Ha i vaniljsockret.
- Ställ i kyl eller servera till till exempel glass med bär.

 

Kommentera

Publiceras ej