Åh vad jag älskar lukten av lussebullar. Jul! Älskar den, när man börjar baka lussebullar kommer julstämningen på riktigt. Underbart.
 

 
1pkt jäst för söta degar
150g smör
5dl mjölk
1burk kvarg (250g)
0,5tsk salt
2dl strösocker
3-4pkt saffran
1st ägg
              

- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.
- Smula ner jästen i en degbunke. Häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt saffran och kvarg i degvätskan.
- Tillsätt salt, socker och ägg. Rör tills allt blandats.
- Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig. Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig.
- Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter.
- Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 32 delar och rulla varje del till avlånga rullar. Forma dem sedan till lussebullar genom att snurra ändarna mot mitten.
- Lägg bullarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Pensla dem med ägg och garnera med russin. Grädda dem i 250 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Lussebullar, Lussekatter, Saffran,

2 kommentarer

Moster Katarina

01 Dec 2013 16:24

Vilken jättefin sida och vilka härliga bakverk, det vet jag eftersom jag har fått avnjuta ett par av dom. Du är bäst så fortsätt med ditt bakande.


Svar: Tack så mycket Katta :) det uppskattas.
natglie

jasmine

01 Dec 2013 16:54

Dööör vad gott lussebullar är!!

Kommentera

Publiceras ej