Klassiska knäck med grovhackad mandel.
 
 
 
2dl strösocker
2dl ljus sirap
2dl vispgrädde
50g smör
1/2-1dl hackad mandel
     
- Blanda socker, grädde, sirap och smör i en vid tjockbottnad kastrull.
- Koka utan lock. Rör då och då tills smeten håller kulprovet för knäck*. 
- Rör ner mandeln och fördela smeten i knäckformar.
- Förvara knäcken svalt i burk med lock.

*Kulprovet: Häll några droppar av knäcksmet i iskallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan  ska vara seg och ganska fast (125°-130°).
 
Julbak, Knäck, Mandel,
Oj, oj, oj.. Längesedan jag la upp något.. Men nu har jag en del recept som kommer dyka upp på bloggen, jag börjar med pepparkaksmuffinsen, supergoda!
Jag gjorde minimuffins och det räckte receptet till 34 stycken.
Den mjuka och söta, peppriga muffinsen med syrliga lingon passar perfekt ihop.
 
 
100g smör
1st ägg
2dl strösocker
3dl vetemjöl
2,5tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1msk kanel
1tsk ingefära
1tsk nejlika
1tsk kardemumma
1dl filmjölk
 
- Smält smöret.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Ha i vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kryddorna.
- Tillsätt filmjölken och smöret. Rör ihop.
- Fyll formarna ca 2/3 och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter (för minimuffins, 12-15 för normalstora) i 200 grader.
 
Lingonfrosting
 
60g rumsvarmt smör
150g philadelphiaost
5dl florsocker
2tsk vaniljsocker
2dl frysta lingon
 
- Vispa ihop alla ingredienserna till en fast spritsvänlig kräm. (kan tillkomma mer florsocker än vad det står i receptet)
- Spritsa muffinsarna med krämen och förvara i kylskåp.
 
Lingon, Lingonfrosting, Mjuk pepparkaka, Muffins, Pepparkaka, Pepparkaksmuffins,
Så, igår blev det att göra något nytt, första gången jag testar att göra dessa små kakor, bakverk eller vad man nu ska kalla dom.
Jag gjorde två olika smaker, mint och apelsin. Jag anser att båda smakerna hör hemma under julen.
Själv så gillade jag den med apelsin bäst, vet inte varför men jag gillar när det är lite syrligt. Minten var också god så ingen fråga om saken. Jag skulle kunna göra dessa igen.
Antalet på dessa kakor varierar då det beror på hur stora du gör dom.
 
 
175g vetemjöl
1 1/2tsk bikarbonat
5msk kakao
En nypa salt
150g rumsvarmt smör
150g mörkt farinsocker
1st ägg
1tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
1 1/2dl mjölk
 
 - Sikta vetemjöl, bikarbonat, kaka och salt i en skål.
- Lägg smör och farinsocker i en annan skål och vispa med elvisp vitt och fluffigt.
- Vispa ner ägg och vaniljextrakt/vaniljsockret med hälften av mjölblandningen och sedan mjölken.
- Vänd ner det sista av mjölet till en jämn smet.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Spritsa ut blandningen på plåt med bakplåtspapper (jag fick tre plåtar), inte för tätt då de flyter ut något.
- Grädda en plåt i tagen i ca 12 minuter.
 
Mintfylling
100g rumsvarmt smör
ca 3dl florsocker
Blå karamellfärg
Pepparmints extrakt
 
- Vispa ihop smör och florsocker med elvisp.
- Ha i pepparmint och karamellfärg efter smak.
- Spritsa ut på den platta sidan på hälften av kakorna och lägg resten av kakorna ovanpå.
 
Apelsinkrämsfylling
 
100g rumsvarmt smör
ca 3dl florsocker
1st apelsin, saft + skal
 
- Riv skalet på den lilla sidan av rivjärnet.
- Vispa ihop smör och florsocker med elvisp.
- Ha i saft och skal från apelsinen.
- Spritsa ut på den platta sidan på hälften av kakorna och lägg sedan resten av kakorna ovanpå.
Apelsin, Apelsinkräm, Choklad, Mint, Mintfylling, Whoopie pies,