Två sorters, samma smet. Päronchoklad, och jordnöt- banansmak.
 
 
 
 
ca. 16st
 
1 3/4dl mandelmjöl eller mald sötmandel
2 1/2dk florsocker
1tsk vaniljsocker
2st äggvitor
1/2dl socker
 
- Mixa mandelmjölet, vaniljsockret och florsockret i en matberedare tills allt är blandat. 
- Sikta mjölblandningen så att den blir jämn och utan klumpar.
- Vispa äggvitorna till mjuka toppar. 
- Ha ner sockret gradvis och vispa tills det blir en tjock marängsmet.
- Vänd ner mjölblandningen. Smeten ska bli seg och blank.
- Spritsa ut 32 små cirklar på bakplåtspapper. 
- Knacka försiktigt plåten för att få ur luftplåsor.
- Låt stå i rumstemperatur 30 minuter för att undvika att de spriker i ugnen.
- Värm ugnen till 150 grader och grädda i nedre delen i ca 10-15 minuter.
- Låt svalna i 10 minuter och lossa sedan försiktigt. 
 
Päronchoklad
100g mörk choklad med smak av päron
2dl vispgrädde
 
- Dela chokladen i mindre bitar och lägg i en skål.
- Värm grädden. OBS! Ej koka.
- Häll den varma grädden över chokladen och rör runt tills den är klumpfri.
- Låt stå i kylskåp i minst 6 timmar, men helst över natten.
- Para ihop macronerna två och två. Spritsa ena halvan med chokladkrämen och lägg på den andra halvan.
 
Jordnöt- och bananfyllning
 
1 1/5dl jordnötssmör
50g mörk choklad
1st banan
 
- Dela bananen i mindre bitar.
- Hacka chokladen grovt.
- Ha i jordnötssmör, choklad och banan i en skål. Vispa med elvisp.
- Para ihop macronerna två och två. Spritsa ena halvan med chokladkrämen och lägg på den andra halvan.
 
Banan, Banan, Choklad, Jordnötssmör, Jordnötter, Macroner,
Choklad och chili, underbar kombination.
 
 
 
Ca. 16st
 
1 1/4dl mandelmjöl eller mald sötmandel
2 1/2dl florsocker
2msk kakao
2st stora äggvitor
Drygt 1/2dl socker
1msk chilisocker
 
- Mixa mandelmjölet, kakaon och florsockret i en matberedare tills allt är blandat. 
- Sikta mjölblandningen så att den blir jämn och utan klumpar.
- Vispa äggvitorna till mjuka toppar. 
- Ha ner sockersorterna gradvis och vispa tills det blir en tjock marängsmet.
- Vänd ner mjölblandningen. Smeten ska bli seg och blank.
- Spritsa ut 32 små cirklar på bakplåtspapper. 
- Knacka försiktigt plåten för att få ur luftplåsor.
- Låt stå i rumstemperatur 30 minuter för att undvika att de spriker i ugnen.
- Värm ugnen till 150 grader och grädda i nedre delen i ca 10-15 minuter.
- Låt svalna i 10 minuter och lossa sedan försiktigt. 
 
1dl vispgrädde
50g smör
4msk farinsocker
50g mörk choklad (70%)
2-3tsk chilisocker
 
- Koka upp grädde, farinsocker och smör. Låt sedan sjuda ca 5 minuter.
- Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en skål.
- Ta kastrullen från plattan. Häll gräddblandningen över chokladen.
- Låt stelna i kylen ca. 4 timmar. 
- Vispa upp chokladkrämen tillsammans med chilisockret.
- Para ihop dom två och två. Spritsa hälften av macronerna med chokladkrämen. 
- Njut!
 
 
 
Årets midsommarpaj blev en Key lime pie. Pajen kommer ursprungligen ifrån USA, Key west. Pajen är syrlig och lagom söt, passar utmärkt som efterrätt, verken för tung eller mastig.
 
 
200g smör
7dl vetemjöl
1dl socker
1st ägg
1tsk vaniljsocker
 
- Börja med att ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt.
-
Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Tryck ut degen i en pajform.
 
400g sötad kondenserad mjölk
4st äggulor
5st lime, skal och saft
 
- Blanda kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft.
- Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i minst 20-30 minuter.
-
Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen.
-
Fyll pajskalen och grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter
 
Servera med grädde och dekorera valfritt.
Själv tyckte jag att de söta jordgubbarna bröt av det syrliga på ett bra sätt.
 
 
 
 
Key lime pie, Lime, Pie, Sour, Sweet, Syrlig, Söt,