Denna kaka är underbart god. Mycket smak av apelsin och bra balans mellan chokladen. 
 
 
 
50g smör
½dl matolja
100g mörk choklad
2st ägg
2dl strösocker
2½dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Skal av en apelsin

- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt olja och choklad.
- Vispa ägg och socker ljust och pösigt och rör ner smöret.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
- Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 30 minuter.

Karamelliserade hasselnötter

100g hasselnötter
1dl vatten
1dl färskpressad apelsinsaft

- Rosta hasselnötterna i en torr panna tills de fått färg.
- Strö socker över nötterna.
- Värm socker, apelsinsaft och vatten i en annan panna.
- Låt vätskan karamelliseras.* Detta kan ta ett tag.
- Häll i hasselnötterna och rör runt.
- Ha på de varma nötterna direkt på kakan och bre ut. OBS! Nötterna stelnar snabbt.


*När det börjar karamelliseras bildas det vita/genomskenliga bubblor. Rör inte i smeten. När det börjar likna en karamell (bli lite gulbrunt) kan du dra in smeten från kant till mitt tills allt blivit guldfärgat.

Apelsin, Apelsinskal, Choklad, Hasselnötter, Karamell, Karamelliserade hasselnötter, Kladdkaka,

Kommentera

Publiceras ej