Börja med chokladglasyren så hinner den svalna något.
Banankakan ska stå i ugnen i ca 45-60 minuter.
 
3st mogna bananer (gör ingenting ifall de hunnit bli bruna)
100g hasselnötter
100g mörk choklad (70%)
125g rumsvarmt smör
2dl strösocker
2st ägg
3dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1/2tsk bikarbonat
1/2tsk mald kanel
1/2tsk kardemumma
1krm riven muskot
3/4dl ljus sirap
 
- Börja med att skala och mosa bananerna, hacka hasselnötterna och smälta chokladen över vattenbad.
- Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget.
- Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kryddor i en separat bunke. Vänd sedan ner i smeten tillsammans med bananen och sirapen.
- Ta undan ca en tredjedel av smeten i en separat bunke. Blanda ner den smälta chokladen i den större smetmängden och hasselnötterna i den mindre.
- Klä en form, antingen en brödform eller en form ca 15x20cm.
- Häll i nötsmeten i botten, och chokladsmeten över den ljusa. Dra med en sked i smeten så skapar det en marmorering.
- Grädda i nedre delen av ugnen på 175 graden i ca 45-60 minuter beroende på storlek och form.
 
Chokladglasyr
 
1dl vispgrädde
50g smör
3msk strösocker
50g mörk choklad (70%)
 
- Koka upp grädde, smör och socker och låt sjuda ca 5 minuter.
- Hacka chokladen.
- Ta kastrullen ifrån plattan och tillsätt chokladen.
- Låt svalna.
 
 
När banankakan svalnat kan du hälla över chokladglasyren och bre ut till ett jämnt lager. Låt stelna i kylen. Tag fram ca 20-30 minuter innan servering så att kakan hinner bli rumsvarm.
 
 
 
 
Banan, Banankaka, Choklad, Hasselnötter,
Härliga, saftiga blåbärsmuffins. Hösten närmar sig och vad passar inte bättre än att baka på skogens egna råvaror?
 
 
100g smör
2st ägg
2dl socker
3dl mjöl
2tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1dl mjölk
100g blåbär

- Smält smöret.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke. Ha sedan i mjölmassan i socker och äggsmeten.
- Ha i mjölken i det smälta smöret och ha sedan i smör-mjölkblandningen i smeten.
- Fördela en sked smet i varje muffinsform, ha i så många blåbär du vill i varje. Ha över lite mer smet så att det blir ca 2/3 smet i varje form.
- Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca. 15 min. 
 
 
Blåbär, Blåbärsmuffins, Mjuka kakor, Muffins,
Mumsiga, härliga, somriga kakor! Passar till alla tillfällen.
 
 
ca. 22st
 
4 1/2 dl vetemjöl                                     
1dl socker                                     
1tsk bakpulver                                     
2tsk vaniljsocker                                     
200g smör

-Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
- Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det.
- Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare.
- Forma degen till valnötsstora bollar. 
- Lägg i små muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite kompott.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter på 175 grader. Låt kallna på galler.
 
Jordgubb-rabarberkompott
 
400g rabarber
200g jordgubbar
1dl vatten
3msk strösocker
 
- Börja med att ta bort skalet från rabarberna och snoppa jordgubbarna.
- Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet och sockret.
- Låt koka upp, sänk värmen och låt kompotten tjockna, det kommer bubbla en del och kan skvätta lite.
- Ha över den färdiga kompotten i väl rengjorda burkar.