Börja med chokladglasyren så hinner den svalna något.
Banankakan ska stå i ugnen i ca 45-60 minuter.
 
3st mogna bananer (gör ingenting ifall de hunnit bli bruna)
100g hasselnötter
100g mörk choklad (70%)
125g rumsvarmt smör
2dl strösocker
2st ägg
3dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1/2tsk bikarbonat
1/2tsk mald kanel
1/2tsk kardemumma
1krm riven muskot
3/4dl ljus sirap
 
- Börja med att skala och mosa bananerna, hacka hasselnötterna och smälta chokladen över vattenbad.
- Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget.
- Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kryddor i en separat bunke. Vänd sedan ner i smeten tillsammans med bananen och sirapen.
- Ta undan ca en tredjedel av smeten i en separat bunke. Blanda ner den smälta chokladen i den större smetmängden och hasselnötterna i den mindre.
- Klä en form, antingen en brödform eller en form ca 15x20cm.
- Häll i nötsmeten i botten, och chokladsmeten över den ljusa. Dra med en sked i smeten så skapar det en marmorering.
- Grädda i nedre delen av ugnen på 175 graden i ca 45-60 minuter beroende på storlek och form.
 
Chokladglasyr
 
1dl vispgrädde
50g smör
3msk strösocker
50g mörk choklad (70%)
 
- Koka upp grädde, smör och socker och låt sjuda ca 5 minuter.
- Hacka chokladen.
- Ta kastrullen ifrån plattan och tillsätt chokladen.
- Låt svalna.
 
 
När banankakan svalnat kan du hälla över chokladglasyren och bre ut till ett jämnt lager. Låt stelna i kylen. Tag fram ca 20-30 minuter innan servering så att kakan hinner bli rumsvarm.
 
 
 
 
Banan, Banankaka, Choklad, Hasselnötter,

Kommentera

Publiceras ej